You are here

Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja

13/09/2021

Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja i Ministarstvu zdravlja se predlaže da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore održanoj 13. septembra 2021. godine.

Pored aktuelnih epidemioloških mjera, na sjednici su razmotreni rezultati i izazovi ljetnje sezone i stopa PDV-a u ugostiteljstvu. Sjednicu je vodio predsjednik Grupacije Igor Vujošević uz podršku sekretarke Sanje Marković, a u radu je, pored članova, učestvovala Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja.

Sekretarka Marković je ukazala da privreda nije bila, u mjeri u kojoj je to trebalo, konsultovana prilikom donošenja epidemioloških mjera zbog čega će pojedine biti teško implementirati u praksi.

Ocjena članova Grupacije je da su ugostitelji diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Grnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju: digitalni Covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covidu 19. Uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu, ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje ugostitelja.

- Upravo je ovo jedna od mjera koja se ne može odmah implementirati. Trebalo je ostaviti rok zaposlenima u ugostiteljstvu da ispune ovaj uslov – smatra Marković.

Prema njenim riječima, ugostitelji su prepoznati kao jedini čiji zaposleni moraju imati Covid propusnice.

- Zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti. Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju – saopštio je predsjednik Grupacije Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja.

- Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima  koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19 – zaključili su ugostitelji.

Oni su uputili apel svim zaposlenim u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji.

- Jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere – zaključuju ugostitelji.

Ljetnja sezona

- Ostvaren je prvi cilj – uspješna ljetnja turistička sezona. Pred nama je novi cilj - uspješna post sezona, koja je u potpunosti pripremljena, a čija realizacija zavisi od odgovornog ponašanja svih nas, ocijenila je Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Prema njenim riječima, ljetnja sezona je bila puna izazova ali je Crna Gora na njih uspješno odgovorila.

- Podaci Uprave policije pokazuju da je od 1. maja do 30. avgusta u Crnu Goru ušlo 2,3 miliona stranaca, najviše iz regiona, što je impozantna cifra i jako značajan zamajac za ostvarenje dobrih rezultata u turizmu. Naša zemlja je okarakterisana kao turistički fenomen. Ove sezone ostvarili smo prihod planiran za cijelu godinu – rekla je ona.

Na realizaciju post sezone uticaće vremenske prilike i Covid situacija.

- Moramo da se fokusiramo na post sezonu. Neophodno je da preuzmemo odgovornost i shvatimo da mi upravljamo Covidom, a ne on nama. Sprovođenje mjera mora da bude imperativ – kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je apelovala na ugostitelje da promovišu imunizaciju i podignu svijest zaposlenih o tome. Pozvala je privredu da se uključi u proces pripreme Strategije razvoja turizma za period od 2021. do 2025. godine.

Sekretarka Sanja Marković je kazala da je ovogodišnja ljetnja sezona protekla uspješno te da se po podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije turistički promet u avgustu kreće na nivou od 96 odsto 2019. godine.

- Najveći izazov ovog ljeta bio je nedovoljan broj kvalitetne radne snage, a to je nešto na čemu treba raditi cijele godine – smatra ona. 

Sava Rakočević, Brca d.o.o, ocjenjuje da je nedostatak radne snage u ugostiteljstvu posljedica i neadekvatnih mjera nadležnih institucija, posebno u smislu finansijske podrške te negativne kampanje na račun ugostitelja koji su označavani kao glavni krivci za zdravstveno stanje u zemlji. On smatra da odgovornost za poštovanje mjera treba da bude na svakom pojednicu..

Ćazim Hodžić, Credo d.o.o, ocijenio je da je što se tiče Ulcinja sezona bila veoma dobra, ali da se takođe osjetio nedostatak kadra u ugostiteljstvu. Takođe je ukazao na problem koji ugostitelji imaju sa inspektorima koji kontrolišu sprovođenje elektronske fiskalizacije.

- Ukoliko postoji online sistem kojim se to može kontrolisati nema potrebe da inspektori idu od stola do stola i gledaju štampane račune – ocjenjuje Hodžić.

On je apelovao da se za sljedeću sezonu omogući rad trgovina nedjeljom.

PDV

Donosioci odluka u narednom periodu bi trebalo da razmotre mogućnost smanjenja opterećenja po osnovu rada (doprinosa), te uvesti primjenu snižene stope PDV-a od 7% na sve usluge u ugostiteljstvu (hrana i piće) nezavisno od registracije objekta. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu i uticali na smanjenje sive ekonomije, zaključeno je na sjednici.

Nakon 1. septembra, PDV od sedam odsto zadržan je za usluge u restoranima i ugostiteljskim objektima registrovanim za ketering.

Prema ocjeni Aleksandra Tomovića, Panevivo d.o.o, klasifikacija ugostiteljskih objekata je zastarjela. On smatra da će veliki broj ugostiteljskih objekata tražiti način da se preklasifikuje u restorane i ketering da bi ispunili uslov za nižu stopu PDV-a od sedam odsto.

Sekretarka Sanja Marković je najavila da će pomenuta stopa PDV-a biti u fokusu i razgovora predstavnika Privredne komore i Uprave prihoda i carina.

Zaključci sa II sjednice Grupacije ugostitelja

1. Grupacija ugostitelja je na II sjednici zaključila da nove epidemiološke mjere negativno utiču na poslovanje ugostitelja i predloženo je Ministarstvu zdravlja da sagleda mogućnost izmjene istih. Ugostitelji su diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Grnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju: digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covid 19. Uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje ugostitelja;

2. Za ugostitelje je sporna i diskriminatorna najava ograničenja boravka gostiju u zatvorenim djelovima ugostiteljskih objekata, na način da će biti dozvoljen ulazak samo gostima koji posjeduju digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covid 19. Postavlja se pitanje zaposlenja dodatnih radnika, kao i njihovog ovlaštenja i znanja da vrše uvid u zdravstvenu dokumentaciju;

3. Zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti. Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju;

4. Svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja. Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera;

5. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19;

6. Shodno članu 24a stav 1 tačka 6a Zakona o porezu na dodatu vrijednost, snižena stopa PDV od 7% primjenjuje se kod prometa usluga pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge nakon 1. septembra 2021. godine. To znači da se zavisno od registracije objekta objekta obračunava snižena stopa od 7%. Primjena ovog člana je uvela nedoumice u tumačenju i primjeni snižene stope od 7%. Donosioci odluka u narednom periodu bi trebalo da razmotre mogućnost uvođenja snižene stope PDV-a od 7% na sve usluge u ugostiteljstvu (hrana i piće) nezavisno od registracije objekta. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu i uticali na smanjenje sive ekonomije;

7. Apelujemo na sve zaposlene u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji, jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere;