You are here

Put do privrednog rasta - 2012

Privredna komora Crne Gore je 29. i 30. maja, 2012. godine, u hotelu Splendid u Budvi, po drugi put organizovala Konferenciju Ekonomija Crne Gore.

Naziv konferencije – Put do privrednog rasta i razlozi za njenu organizaciju, pronađeni su, prije svega, u stanju nacionalne ekonomije i potrebi da pokušamo naći odgovore na najvažnija ekonomska pitanja koja su aktuelna u Crnoj Gori.

Poseban značaj i vrijednost Konferenciji je dala činjenica da su se na jednom mjestu okupili i otvorili dijalog ugledni privrednici, univerzitetski profesori, ekonomisti i nezavisni ekonomski analitičari, te predstavnici Vlade Crne Gore.

Kako je privredni rast, dugoročno posmatrano, najznačajniji faktor ekonomskog uspjeha nacije, i tema koja svojom aktuelnošću zaokuplja ekonomsku misao u svim ekonomijama svijeta, to su se predloženim temama i podtemama, usmjerila izlaganja učesnika kako bi se dobio odgovor na pitanje: koji je to put koji vodi ka privrednom rastu.

Zajednički je ocijenjeno da će poruke koje su se čule na Konferenciji pomoći u koncipiranju ekonomske politike.
Konferenciju su otvorili predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković i predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, a njen rad se odvijao kroz izlaganja na tri panela i tri radna stola.

Konferenciji je prisustvovalo preko 250 istaknutih predstavnika ekonomske teorije i prakse iz Crne Gore i regiona, predstavnici međunarodnih institucija i privrednih komora, kao i predstavnici Vlade i njenih tijela.

Teme konferencije su bile:
-    Privredna situacija u Evropi i njen uticaj na Zapadni Balkan i Crnu Goru
-    Potencijali i stepen razvoja crnogorske ekonomije
      - Crnogorska ekonomija – granska i regionalna analiza
      - Strane investicije – iskustva Crne Gore i regiona
-    Odnos države i biznisa
      - Stimulansi i ograničenja poslovnog ambijenta – predlozi mjera za poboljšanje
      - Budžetski deficit i javni dug
-    Osnove privrednog rasta
      - Ekonomski aspekti evropskih integracija
      - Ekonomski rast baziran na domaćim potencijalima
      - Održiva ravnoteža ekoloških i ekonomskih zahtjeva
-    Finansijski i bankarski sistem u funkciji privrednog razvoja
-    Komplementarnost naučnog sektora i ekonomskog rasta
-    Nelikvidnost, međusobna dugovanja privrede i poslovna etika.

Na Konferenciji su govorili:
Vladimir Gligorov, Jelko Kacin, Karl Fink, Jože Damijan, Vladimir Kavarić, Radoje Žugić, Predrag Sekulić, Ivan Saveljić, Vujica Lazović, Branka Pavlović, Velimir Bole, Goran Knežević, Aldo J. Martinez, Dragan Lajović, Darko Petrušić, Anđelko Lojpur, Mira Vukčević, Sanja Vraneš, Manijeh Reyhani, Jovan Mirković, Predrag Ivanović, Svetozar Domazetović, Milorad Katnić, Ivan Ribnikar, Aleksandar Damjanović, Christian Mandl, Ljiljana Filipović, Andrija Lompar, Ratomir Stanić, Verica Maraš, Mihailo Burić, Daliborka Pejović, Saša Popović, Biljana Gligorić, Zorica Kalezić, Branko Radulović, Jovan Lekić, Sonja Tomović Šundić i Lynne Montgomery.

jordan Sneakers | Nike