You are here

Što prije unaprijediti trgovinsku razmjenu između Kolumbije i Crne Gore

25/02/2021

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa novoizabranom ambasadorkom Kolumbije u Crnoj Gori Karmens Haramiljo.

Akcenat razgovora bile su mogućnosti unapređenja trgovinske razmjene dvije zemlje.

Predsjednik Golubović je ukazao na sličnosti u sektorskim prioritetima ekonomskog razvoja dvije zemlje, uz ocjenu da se mogu ne samo razmijeniti određena privredna iskustva i tehnologije, već i pronaći prostor za konkretizovanje ekonomske saradnje.

- Kolumbija ima značajno mjesto u južnoameričkoj privredi, a imajući u vidu obilježja kolumbijskog tržišta i njen ukupni potencijal, saradnja je moguća i to u pomorskoj privredi, proizvodnji hrane i posebno u razmjeni roba po kojima su prepoznatljive Crna Gora i Kolumbija - istakao je Golubović.

Golubović je predstavio i mogućnosti korišćenja kapaciteta naše Luke Bar, koja bi mogla postati tačka saradnje između dvije države, naročito za transport roba iz Kolumbije ka državama regiona i šire.

Ambasadorka Haramiljo je kazala da danas u Crnoj Gori nije samo zbog procedure predaje akreditivnih instrumenata, već da upozna zemlju u koju dolazi, i da iznađe mogućnosti za saradnju. Istakla je da dvije zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu i suštinski sarađivati.

Činjenica da je preko 100 investitora svoj kapital uložilo u Crnu Goru, te da su među njima i neki čije komanije predstavljaju globalni ekonomski brend, jasno ukazuje da je vaša zemlja investiciona destinacija koja obećava, i da će vremenom postati sve važnija ekonomska adresa – naglasila je Karamiljo.

Sagovornici su pozvali na jačanje poslovnih, turističkih i posebno veza u pogledu robne razmjene dvije države, kroz predlog da se što skorije organizuje video konferencija sa rukovodstvom Privredne komore Bogote.

Predsjednik Golubović je posebno predstavio potencijal crnogorskih Plantaža koje mogu u najskorijem roku da ponude najbolja vina konzumentima iz Kolumbije, kao tržištu prepoznatom za plasman ovog proizvoda.

Razgovor je zaključen ocjenom da kontakte među privrednicima treba pokrenuti odmah, kako bi se svi potencijali u navedenim oblastima, po prestanku pandemije, iskoristili na najbolji način.

Sastanku su prisustvovali savjetnik predsjednika Privredne komore Dragoljub Bulatović, i Alehandro Imbaći Munjoz, diplomata iz kolumbijske Ambasade.