You are here

Nove prilike za razvoj crnogorske ekonomije u saradnji sa Rumunijom

15/02/2021

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je danas o novim mogućnostima za ekonomsku saradnju dvije zemlje sa ambasadorom Rumunije Viorelom Ardeleanuom.

Crna Gora želi da sarađuje sa Rumunijom, ali i da se ugleda na najbolje i najuspješnije ekonomije Evropske unije, a jedna od njih je i rumunska – kazao je predsjednik Golubović. On je Ambasadoru predstavio makroekonomske pokazatelje naše zemlje, koji su do krize izazvane pandemijom COVID-19 bili među najreferentnijim u Evropi.

Sagovornici su se saglasili da postoje oblasti u kojima se takoreći već sjutra mogu ojačati veze crnogorskih i rumunskih privrednika, i otpočeti prvi poslovi, a naročito u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, IT sektoru i turizmu.

- Vrlo sam zainteresovan da produbimo saradnju i povećamo obim trgovinske razmjene sa Crnom Gorom. Nadam se i da ćemo kao partnerska zemlja doprinijeti da ubrzate vaš put prema Evropskoj uniji – kazao je ambasador Ardeleanu. Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u EU će biti presudan za razvoj ekonomije, što potvrđuje i primjer Rumunije, pošto je ova država zahvaljujući prilikama koje proizilaze iz članstva, udvostručila svoj BDP.

Iako prisutna, spoljnotrgovinska razmjena sa Rumunijom, posebno naš izvoz, na desetine puta je manja od onoga što je naš cilj, a investicije iz Rumunije u Crnoj Gori su od 2006. godine iznosile svega pet miliona eura. Moramo učiniti napor da mijenjamo stvari na bolje – istakao je predsjednik Golubović.

Dogovoreno je da se kroz potpisivanje novog sporazuma konkretizuje saradnja privrednih komora Crne Gore i Rumunije, te razmotri mogućnost zajedničke organizacije poslovnog foruma, tokom kojeg bi se predstavili investicioni potencijali i mogućnosti partnerstva na konkretnim biznis projektima. Forumi bi mogli da budu i sektorski, pa bi jedan od prvih povezao privrednike iz sektora informacionih tehnologija, a odmah zatim pokrenuli bi mogućnost dolaska rumunskih turista u Crnu Goru.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović i konzul u rumunskoj ambasadi Radu Gorincioi.