You are here

Naši drvoprerađivači na italijanskom tržištu?

15/08/2013

Crna Gora bi mogla da plasira u Italiju velike količine elemenata od bukovog i čamovog drveta koje su potrebne tom tržištu, ocijenio je sekretar Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore Crne Gore Goran Popović, nakon posjete italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija.

Predstavnici crnogorskog šumarstva i drvne industrije boravili su od 7. do 12. jula 2013. godine u pomenutoj regiji poznatoj po drvopreradi. Posjetu delegacije, u kojoj su bili direktori kompanija, predstavnici Ministarstva ekonomije, Privredne komore Crne Gore i eksperti, organizovao je FODEMO projekat razvoja šumarstva u Crnoj Gori, u okviru projekta „Podrška razvoju marketinške strategije za drvnu biomasu“.

Cilj ovih aktivnosti je pružanje podrške sektoru drvne industrije u širenju poslovanja i povećanje profitabilnosti, investiranjem u transformisanje drvnih proizvoda uz pomoć dodate vrijednosti i njihova prodaja na novim tržištima. U tom smislu, u Italiji su traženi partneri za koje bi kompanije iz Crne Gore proizvodile elemente od drveta i imale sigurnog kupca i tržište.

Delegacija je posjetila Vladu regije Friuli Venecija Đulija, Privrednu komoru Udina, Distrikt namještaja, fabrike Primultini, Vicenza, Fantoni, Santarosa, Erbesi snc, Calligaris, te akreditovanu laboratoriju za ispitivanje proizvoda od drveta, materijala i sertifikaciju Vicenza.

Mogućnosti

- Proizvođači su bili u prilici da posjete naznačajnije kompanije ovog sektora u Italiji. Htjeli smo da vidimo koje proizvode iz Crne Gore možemo plasirati na to tržište. Proizvodi od bukovog drveta, i u manjem dijelu od čamovog, mogu se plasirati kroz elemente, i to u neograničenim količinama – kazao je sekretar Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Goran Popović.

Dodao je da su pojedini proizvođači poput Polimlja, Fagus elemanata i Mirai grupe već ostvarili poslovnu saradnju sa kompanijama ove regije, ali je ona pojedinačna i malog obima, što za posljedicu ima visoke troškove i niže cijene, te nemogućnost obezbjeđenja kontinuiteta ni u proizvodnji ni u prodaji.

On je posebno istakao posjetu preduzećima Primultini i Fantoni. Primultini je najveći proizvođač opreme za primarnu preradu drveta i neki od crnogorskih proizvođača je imaju u svojim pogonima, ali 20 i više godina staru.

- Razgovarano je i o mogućnostima saradnje sa kreditnim institucijama da se uđe u nabavku nove opreme i kod nas – rekao je sekretar, dodajući da je delegacija u Sloveniji posjetila pilanu „Marušić” koja ima tračnu testeru tip 200 i sa 20 radnika u jednoj smjeni godišnje reže 25.000 kubika.

Crnogorskog delegaciji je predstavljen klaster proizvođača stolica koji okuplja 600 kompanija, koje izvoze i na tržište Sjedinjenih država.

U kompaniji Fantoni su crnogorsku delegaciju upoznali da je na sirovini od 200.000 kubika drveta moguće izgraditi kapacitet za proizvodnju iverice i ploča, za što je opravdano  investiranje i u Crnoj Gori. Sada Crna Gora tu sirovinu dijelom izvozi, a dio propada ili se ne koristi.

Dalja saradnja

U Privrednoj komori Udina održan je sastanak kojim su predsjedavali potpredsednik te asocijacije dr Marco Bruseschi i generalni sekretar dr Maria Lucia Pilutti, a tokom kojeg su razmijenjene informacije i prezentovani podaci o radu i organizaciji dvije komore.

Predloženo je da se između privrednih komora potpiše sporazum o saradnji, a na sastanku predstavnika Vlade Regije Friuli i Ministarstva ekonomije Crne Gore dogovorena saradnja i potpisivanje sporazuma na nivou vlada.

Best Sneakers | Sneakers