You are here

Uspostaviti avio liniju i biznis relacije između Krajove i Crne Gore

17/09/2021

Biznis delegacija rumunskog okruga Dolž razgovarala je 17. septembra 2021. godine sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Pavlom D. Radovanovićem o mogućnostima uspostavljanja saradnje među poslovnim zajednicama.

Delegaciju je predvodio Ion Deaconescu, počasni konzul Crne Gore u Krajovi – upravnom sjedištu okruga Dolž, a činili su je predstavnici kompanija koje se bave informacionim tehnologijama i digitalizacijom, bezbjednošću, obradom kamena, poljoprivredom, kao i Univerziteta za medicinu i farmaciju. U radu sastanka učestovao je ambasador Rumunije u Crnoj Gori Nj. E. Matei Viorel Ardeleanu.

Potpredsjednik Radovanović je kazao da je Privredna komora partner koji najbrže povezuje privrednike iz cijelog svijeta sa crnogorskim kompanijama.

- Veoma smo zainteresovani da razgovaramo sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Rumunije, sa čijom nacionalnom Komorom imamo veoma dobru saradnju, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru međunarodnih komorskih asocijacija. Planiramo da, kada to epidemiološka situacija dozvoli, organizujemo forum crnogorskih i rumunskih privrednika, što će biti prilika i za potpisivanje Sporazuma o saradnji među komorama, te time dodatno podstaknemo uspostavljanje partnerstava među poslovnim subjektima dvije zemlje – kazao je Radovanović.

Počasni konzul Ion Deaconescu apostrofirao je potrebu da se između Krajove i Podgorice, ili Tivta, uspostavi avio linija koja bi omogućila većem broju rumuskih turista da posjete Crnu Goru.

- Dva i po miliona turista iz ove oblasti ljetuje u inostranstvu. Neophodno je uspostaviti direktnu avio liniju prema Crnoj Gori kako bismo im približili njenu turističku destinaciju – kazao je on.

Ioan Cristian Alexandroiu, sekretar Počasnog konzulata je predstavio Krajovu, glavni grad istorijske pokrajine Oletnije, koja ima više od dva miliona stanovnika i obiluje prirodnim i ekonomskim potencijalima. U ovom gradu posluju brojne kompanije, među kojima i poznati proizvođači aviona, poljoprivredne mehanizacije, softverskih i security rješenja. Krajova je takođe univerzitetski centar gdje se edukuju studenti iz brojnih država.

- Ovo je prva posjeta u organizaciji našeg počasnog konzulata Crnoj Gori, koji smo uspostavili 19. marta ove godine sa ciljem da dovedemo rumunski biznis u vašu zemlju i razvijamo ekonomske relacije među našim državama – rekao je Alexandroiu.

Tokom razgovora, svoje biznise su predstavili Bogdan Cristian Stanache, koji u Crnoj Gori razmatra mogućnosti da jednu od grana svoje uspješnje internacionalne kompanije uspostavi i u Crnoj Gori, zatim Costel Hârșoveanu, u ime NVO koja učestvuje u realizaciji projekata finansiranih iz EU fondova, Marius-Florin Ciolan, proizvođač mermera i granita. Romeo Mădălin Voicinovschi, iz gradske uprave Krajove predstavio je njihov doprinos ambijentu za poslovanje kompanija.

Rumunske privrednike su između ostalog zanimale informacije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, kao i podsticaji države i lokalnih samouprava za novoosnovane kompanije.

U radu sastanka učestvovali su i sekretar Odbora udruženja građevinarstva i indsutrije građevinskih materijala Balša Rakčević i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose Jelena Adžić.