You are here

Turskim izvoznicima tehnike interesantno crnogorsko tržište

06/08/2021

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 6. avgusta 2021. godine sa dr Güvenom Guçkanom, predsjednikom Udruženja izvoznika elektrike i elektronike iz Istanbula, o mogućnostima uspostavljanja saradnje dvije asocijacije i realizacije zajedničkih aktivnosti.

Udruženje izvoznika elektrike i elektronike je organizacija koju je, pod okriljem Udruženja izvoznika minerala i metala, osnovalo Vijeće ministara Republike Turske. Okuplja više od 6.500 kompanija i podržava njihove izvozne aktivnosti, organizujući, između ostalog, trgovinske delegacije za ciljna tržišta, nacionalne i međunarodne sajmove, saradnju sa međunarodnim institucijama, obuke, seminare itd.

Guçkan je izrazio uvjerenje da postoji dovoljno prostora i mogućnosti za produbljivanje i diversifikaciju bilateralne ekonomske saradnje turskih i crnogorskih privrednika, a naročito u sektoru bijele tehnike čiji je Turska najveći svjetski izvoznik poslije Kine (70 odsto izvozi na tržište EU).

Potpredsjednik Radovanović predstavio je aktivnosti Privredne komore Crne Gore na unapređenju biznis ambijenta, promovisanju crnogorske privrede, apostrofirajući njen doprinos razvoju ekonomije.

On se sa turskim kolegom saglasio da dvije asocijacije intenzivno sarađuju na organizaciji foruma privrednika dvije zemlje, koji je planiran za početak decembra. To će, prema njihovom mišljenju, biti dobra prilika da se predstave ekonomski potencijali dvije zemlje, uslovi poslovanja i investiranja, te razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i bilateralne razgovore.

- Privredna komora pružiće punu podršku realizaciji poslovnog foruma koji će otvoriti nove perspektive privredne saradnje Crne Gore i Turske – rečeno je na sastanku.

U radu skupa učestvovali su i Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodnu saradnju PKCG, Nikola Kovačević, predsjednik Odbora udruženja energetike i rudarstva, Mehmet Kavaklioğlu, potpredsjednik Odbora udruženja izvoznika elektrike i elektronike, Atilla Eren, član ovog odbora, Ali Kaldirimci, šef podružnice sektora elektrotehnike i elektronike Generalnog sekretarijata Udruženja izvoznika minerala i metala u Istanbulu i Armağan Vurdu, generalni sekretar.

Nikola Kovačević je predstavio rad Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, i istakao značaj održavanja poslovnog foruma uz uvjerenje da će posjeta turskih privrednika doprinijeti uspostavljanju novih kontakata i unapređenju poslovne saradnje dvije zemlje. Prema njegovim riječima, crnogorski privrednici zainteresovani su i za prenos znanja iz oblasti solarnih sistema.