You are here

Sporazum o saradnji sa komorom Monaka

20/06/2013

Sporazum o saradnji Privredne komore Crne Gore i Komore za ekonomski razvoj Monaka potpisan je 20. juna 2013. godine u Vili Gorica.

Sporazum, koji vodi jačanju poslovnih veza između dvije zemlje, potpisali su predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković i predsjednik Komore za ekonomski razvoj Monaka Michel Dotta, u prisustvu princa Alberta II od Monaka i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Posjeta predsjednika Komore za ekonomski razvoj Monaka dio je zvanične posjete princa Alberta II Crnoj Gori.

Predsjednik Mijušković je uvjeren da će ove dvije komore, kao reprezenti poslovnih zajednica u svojim zemljama, dati doprinos njihovom ekonomskom povezivanju, pod čime podrazumijeva i razmjenu iskustva, posebno u dijelu luksuznog i jahting turizma koji je visoko razvijen u Monaku.

- Crna Gora nudi izuzetan potencijal za ulaganja, prije svega u proizvodnju energije i zelenu industriju, od koje se očekuje da bude pokretač zapošljavanja kako u Evropi, tako i ovdje. Raduje me interesovanje iskazano od strane predsjednika Komore Monaka za naše poljoprivredne proizvode. Tu Crna Gora može da se pohvali visokim kvalitetom i autentičnošću zdrave hrane koju proizvodi. Takođe, to je sektor koji ostavlja izuzetan prostor za ulaganja kako kroz nova znanja, tako i investicije – rekao je Mijušković.

Predsjednik Komore za ekonomski razvoj Monaka Dotta kazao je da upravo prisustvo princa Alberta II i predsjednika Vujanovića naglašava značaj koji dvije zemlje daju ovom ekonomskom partnerstvu.

- Među našim poslovnim udruženjima mogu biti izgrađeni uspješni mostovi. Ideja je da crnogorske kompanije iskoriste Monako kao kapiju ka francuskom govornom području i Mediteranu, ali i afričkoj industriji. Kompanije Monaka mogu takođe sarađivati na poljima koja trenutno unapređujete u Crnoj Gori. Posebno imam u vidu našu saradnju u sektorima turizma, naročito luksuznog i jahting, građevinarstvu i javnim radovima, te međunarodnoj trgovini (prehrambeni sektor) – kazao je Dotta.

Sudeći po izjavama potpisnika Sporazuma, na konkretne poteze ka unapređenju saradnje ne bi trebalo dugo da se čeka.
- Sada, kad smo učinili prvi korak, predlažem da nastavimo ka praktičnom djelovanju i radu na organizaciji B2B sastanaka kompanija Crne Gore i Monaka, u Monaku ili Podgorici – rekao je Dotta.

Potpisivanju sporazuma prethodio je poslovni sastanak predstavnika Komore, odnosno privrede Crne Gore, sa uvaženim gostom iz Monaka, predsjednikom Dottom, tokom kojeg su predstavljeni privredni potencijali, perspektive razvoja dvije zemlje i mogućnosti za investicije. Pored predsjednika Mijuškovića i Dotte, učestvovali su predsjednik Skupštine Privredne komore Vlastimir Golubović, potpredsjednik Komore Ivan Saveljić, savjetnik Stanko Zloković, Vojo Banović (Jadroagent) i Đorđe Đurđić (Atlas grupa).
Istaknuto je da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog - spadaju u red deset najmanjih u Evropi, kojima turizam, posebno elitni, između ostalog, predstavlja opredjeljenje razvoja. Ocijenjeno je da će partnerstvo povezati potpisnike Sporazuma u pogledu razmjene ekonomskih informacija i identifikovanja poslovnih prilika za crnogorske i kompanije Monaka.

Kneževina Monako je osnovana 1297. godine. Površine je svega 2 km2, i ima 36.000 stanovnika, ali je napredna i dinamična sila u regionu. U 2012. godini njenih oko 4.000 kompanija generisalo je prihode od 4,37 milijardi eura i rast od 6,6%, sa skoro najvećim BDP po glavi stanovnika u svijetu (57.000 €). To je održivi ekonomski model, država bez duga i sa strukturno izbalansiranim budžetom.

Sportswear free shipping | Gifts for Runners