You are here

Snažnije povezati privrede Crne Gore i Indonezije

20/08/2021

Postoji prostor za značajno unapređenje ekonomskih odnosa Crne Gore i Indonezije, ocijenjeno je 20. avgusta 2021. godine, tokom sastanka potpredsjednika Privredne komore Pavla D. Radovanovića i nerezidentnog ambasadora Indonezije u našoj zemlji Mochammada Chandre W. Yudhe.  

Podaci Monstata pokazuju da se spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Indonezijom, u periodu od januara do novembra 2020, odnosila isključivo na uvoz vrijedan 5,4 miliona eura, dok su izostali izvoz i investicije iz te države. Takođe, u prethodnoj godini nijesu zabilježeni dolasci turista iz Indonezije u Crnu Goru.

Upravo ti podaci ukazuju da postoji prostor za unapređenje saradnje dvije države u brojnim oblastima, a naročito, kako su ocijenili Radovanović i Yudha, u turizmu i hotelijerstvu. Sagovornici su saglasni da je prošlogodišnja kriza, prouzrokovana pandemijom COVID-19, u značajnoj mjeri uticala na ekonomije Crne Gore i Indonezije.

 Intenziviranju saradnje, kako je ocijenjeno, doprinijela bi i organizacija poslovnog foruma, tokom kojeg bi bili predstavljeni ekonomski potencijali te inicirana partnerstva privrednika dvije zemlje. Ambasador je pozvao potpredsjednika Komore da uzme učešće u forumu Indonezija-jugoistočna Evropa, koji je planiran za oktobar.

 Sastanku su prisustvovali i šef ekonomskog odjeljenja u Ambasadi Tri Aryadi, vojni ataše poručnik Sri Adi Trio Wahzu, kao i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Pavle Grgurović.