You are here

Radovanoviću povelja za doprinos međuregionalnoj saradnji

27/08/2021

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je 26. avgusta 2021. godine u radu Prve zajedničke konferencije Foruma komora Jadransko–jonske makro-regije i Dunavskog biznis foruma, koja je u Mostaru okupila eminentne paneliste i goste iz sedam zemalja.

Radovanoviću, koji je i potpredsjednik Foruma privrednih komora Jadransko-jonske regije, tom prilikom je uručena povelja Lumina Mostariensia, za poseban doprinos međuregionalnoj saradnji.

Ocijenjeno je da je učešćem u radu Foruma AIC i razvoju bilateralne saradnje, Radovanović uticao na osnaživanje ove međukomorske asocijacije i jačanje veza privrednih komora i privrednika te evropske makroregije.

Povelju je uručio predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić.

Konferenciju pod nazivom “Društveni izazovi evropskih makro-regija”, organizovala je Privredna komora Federacije BiH, a činili su je centralna rasprava i paneli koji su se odnosili na energetiku – Zeleni plan za Zapadni Balkan, zatim saobraćaj - Multi-modalna saobraćajna povezanost evropskih makro-regija, te turizam – Značaj strateških dokumenata u turizmu.  

Povezivanje unutar evropske makroregije je još jedna od šansi i mogućnosti da zemlje članice i druge zainteresovane institucije i organizacije ostvare svoje ciljeve i koriste benefite EU i prije formalnog članstva u Uniji. Treba podstaći države i posebno civilno društvo da poklone veću pažnju evropskim makroregijama i iskoriste benifite koje ovi politički okviri pružaju”, saopštio je Radovanović u okviru centralnog panela.

Makroregije Evropske unije su politički okviri koji zemljama smještenim u istoj regiji omogućavaju zajedničko suočavanje sa problemima i rješavanje istih (npr. zaštita životne sredine, podizanje konkurentnosti…).

Crna Gora je članica dvije od četiri evropske makroegije - Jadransko-jonske i Dunavske regije (postoje još Alpska regija i regija Baltičkog mora).

Jadransko-jonska regija, u kojoj živi više od 70 miliona ljudi u osam zemalja, sa 1 800 000 privrednih društava, predstavlja funkcionalno područje koje je definisano bazenima Jadranskog i Jonskog mora.

Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) daje podsticaj saradnji i privlačenju investicija, podstiče ekonomski rast i prosperitet u regiji kroz povećanje njene atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti. 

U radu Foruma, u ime Privredne komore Crne Gore, učestvovali su i Sanja Marković, sekretarka Odbora udruženja turizma i Balša Ćulafić, koordinator međunarodnih komorskih asocijacija.