You are here

Osnažiti privredne veze Crne Gore i Harkova

09/09/2021

Delegacija drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, na čelu sa prvim zamjenikom gradonačelnika Novakom Oleksandrom, posjetila je 9. septembra 2021. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa potpredsjednikom Pavlom D. Radovanovićem i saradnicima razgovarala o mogućnostima snaženja ekonomske saradnje.

Radovanović i Oleksandr su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje partnerstava između biznis zajednica Crne Gore i Ukrajine, a naročito Harkova koji je grad-pobratim Prijestonice Cetinje.

- Privredna komora Crne Gore je najbolja adresa ako želite da razgovarate o unapređenju privredne saradnje, jer obuhvata cjelokupnu poslovnu zajednicu naše zemlje. Raduje nas „pobratimstvo“ Harkova i Cetinja. S obzirom na važnost Prijestonice za Crnu Goru, može se reći da je Harkov tako „pobratim“ cijele naše države – ocijenio je Radovanović.

Potpredsjednik je apostrofirao veoma dobru saradnju privrednih komora Crne Gore i Ukrajine, kako bilateralnu tako i u okviru EUROCHAMBRES-a. Izrazio očekivanje da će komore, čim epidemiološke prilike dozvole, realizovati planirani forum privrednika dvije države sa prezentacijom njihovih ekonomskih i prirodnih potencijala, te bilateralnim razgovorima predstavnika kompanija.

Zamjenik gradonačelnika Novak Oleksandr ističe da je fokus zalaganja uprave Harkova, jednog od najvećih industrijskih i kulturnih centara države, podrška preduzetništvu i njegovom daljem razvoju. Posebno je istakao olakšice koje je Harkov pružio djelatnostima pogođenim pandemijom.

- Želimo da podignemo ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom na viši nivo. Jedan od naših prioriteta je turizam. Ove godine, više od 30.000 turista iz Harkova je posjetilo Crnu Goru, ali želimo takođe da privučemo crnogorske turiste u naš grad – kazao je Oleksandr, navodeći brojne znamenitosti koje posjetioci mogu vidjeti u Harkovu, jednom od univerzitetskih centara Ukrajine.

U radu sastanka učestvovali su i savjetnik predsjednika Privredne komore Dragoljub Bulatović, direktor Sektora za međunarodne odnose Željko Baltić, samostalna savjetnica Jelena Adžić, zatim Ivana Bulatović iz Ministarstva ekonomskog razvoja, počasni konzul Crne Gore u Harkovu Olga Oleksiienko, direktorice Odjeljenja za ljudske resurse i za međunarodnu saradnju Alla Prokudina i Anna Khokhlova sa zamjenicom, sa saradnicama IIjuliom Zghurskom i Alinom Filimonovom, te generalna direktorica međunarodnog projekta Outlook Daria Kariakina.