You are here

Delegacija Regiocoma i Mezona posjetila Komoru

31/10/2013

Delegacija njemačke kompanije Regiocom i njihovi poslovni partneri iz danilovgradske firme Mezon posjetili su 31. oktobra 2013. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem i njegovim saradnicima razgovarali o ugovorenim i budućim projektima koje planiraju da realizuju u našoj zemlji.

Njemačku delegaciju predvodio je izvršni direktor i suvlasnik kompanije Sebastian Kerz. Regiocom u Crnoj Gori vidi dosta mogućnosti za saradnju u oblastima distributivnih mreža, optimizacije procesa, alternativnih izvora energije i njihovog priključenja na mrežu i sličnim. Ova kompanija upošljava više od 2.000 radnika u Njemačkoj, dok u Bugarskoj ima 500 zaposlenih. Između ostalog, Regiocom mijenja oko 150.000 brojila godišnje u domovini i još 80.000 u Bugarskoj i u te dvije zemlje obavi po milion očitavanja u navedenom periodu. Briga o potrošačima je u fokusu njihovog poslovanja.

Predsjednik Komore Mijušković je istakao da postoji puno prostora za unapređenje saradnje između crnogorskih i njemačkih preduzeća, i po ugledu na konzorcijum Mezona i Regiocoma. Prema njegovim riječima, imponuje kada jedna crnogorska kompanija sarađuje sa njemačkom i pri tom dobija pohvale. On u tome vidi šansu za ohrabrenje drugih njemačkih firmi da uđu na tržište Crne Gore i uspostave partnerstva, a Komora će snažno podržati takva nastojanja. Mijušković je podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju sa Saveznom njemačkom komorom DIHK, što će i ubuduće doprinositi razvoju ekonomskih veza dvije zemlje.

Tokom sastanka, izvršni direktor i vlasnik Mezona Radomir Kovačević predstavio je aktivnosti i rezultate ove uspješne danilovgradske firme koja je, u konzorcijumu sa Regiocomom i poljskom firmom Saks Pol, angažovana na realizaciji projekta ugradnje pametnih brojila u Crnoj Gori.

Mezon je, od osnivanja 1992. godine, izvodio elektromontažne radove na infrastrukturnim objektima u Crnoj Gori. Najveći investitori su im bili EPCG, Telekom, Telenor, sve opštine u Crnoj Gori, Direkcija za autoputeve (sadašnji Monteput), Direkcija za saobraćaj i drugi. Sa razvojem tržišta i Mezon se razvijao tako da sada tamo radi 115 stalno zaposlenih. Godišnji obrt firme, posljednjih godina, iznosi oko pet miliona eura.

Ugradnja tzv. „pametnih” brojila za potrebe Elektroprivrede Crne Gore je za Mezon projekat najvećeg prioriteta, pa su, pored svih sopstvenih kapaciteta, uposlili preko podizvođača još oko 190 ljudi, tako da je na ovom projektu angažovano oko 300 crnogorskih radnika. Dokaz uspješnog rada na projektu je završetak jednog ugovora sedam mjeseci prije roka. Mezon je, prema riječima direktora, od 2010. godine unapredio poslovanje, u čemu je značajnu ulogu imala Privredna komora. Naime, zahvaljujući projektu Senior Expert Services realizovanom u pratnerstvu crnogorske i njemačke komore, Mezon je angažovao eksperta Reiharda Aschendorffa koji je im je pomogao u razvoju novih proizvoda i usluga.

Mezon je predstavnik Siemensa Beč za teritoriju Crne Gore kada je u pitanju oprema za srednji i visoki napon i zvanični distributeri firmi Landis Gyr – Švajcarska, SAKS POL – Poljska i Apator – Poljska za tržište Crne Gore.

Skup u Komori je organizovan kao dio posjete delegacije Regiocoma Crnoj Gori, u sklopu koje su održani sastanci sa ambasadorom Njemačke Piusom Fischerom, predsjednikom Borda Elektroprivrede Srđom Kovačevićem i predsjednikom kancelarije KfW banke u Podgorici Željkom Uljarevićem.

Best Nike Sneakers | Men's Footwear