You are here

Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje uspješnih kompanija i investitora

19/05/2022

Privrednu komoru posjetili su ambasador Luksemburga u Crnoj Gori, Filip Donkel i predstavnici renomirane luksemburške kompanije Artec3D koji su se sastali sa potpredsjednikom PKCG Pavlom D. Radovanovićem.

U fokusu sastanka bilo je unapređivanje ekonomske saradnje dvije zemlje, sa akcentom na investicione potencijale i mogućnost partnerstva na konkretnim poslovnim projektima.

Ambasador Donkel istakao je da Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora koji mogu iskoristiti njene kapacitete za širenje biznisa.

S tim u vezi, Artyom Yukhin direktor kompanije “Artec 3D“ kazao je da su proširili svoje poslovanje na Crnu Goru i otvorili novu evropsku kancelariju u Baru, koja trenutno zapošljava 50 ljudi. Kancelarija će služiti kao centar za istraživanje i razvoj, a do kraja godine planira zapošljenje još 100 radnika.

Kompanija Artec 3D osnovana je 2007. godine i globalni je lider na polju ručnih i prenosnih 3D skenera. Ona stoji na čelu razvoja inovativne, nagrađivane 3D tehnologije, čije glavne klijente čine najpoznatije svjetske kompanije iz više od šezdeset zemalja.

Predstavnici ove kompanije istakli su da žele da iz Luksemburga na Crnu Goru prenesu svoj uspješan model poslovanja.

Oni su kazali da Crna Gora, kao ekonomija koja se brzo razvija, predstavlja pravi izbor sa svojom izuzetnom prirodom, multikulturalnim i multietničkim okruženjem, te dobrom lokacijom za privlačenje visokokvalifikovanih talenata.

Poslovanjem u Crnoj Gori žele da daju doprinos njenoj privredi, sa mnogobrojnim planiranim investicijama za 2022. godinu.

Ovim će se omogućiti zapošljavanje novih IT stručnjaka iz naše države i svijeta, doprinijeti lokalnoj infastrukturi i kreiranju novog privrednog ambijenta, čije je cilj stvaranje inovativnog ekosistema, kako bi se privukle internacionalne kompanije da investiraju u Crnu Goru.

Artec 3D plannira da organizuje brojne međunarodne sastanke i konferencije, ljetnje škole, takmičenja, te poslovne inkubatore i programe podrške, pri čemu će joj biti potrebna i institucionalna podrška.

Potpredsjednik Radovanović kazao je da ovo predstavlja sjajnu priliku za Crnu Goru, a da je Privredna komora, kao krovna poslovna institucija, prava adresa kako bi se identifikovale sve mogućnosti za saradnju. On je istakao da Komora takođe predstavlja sponu između donosioca odluka i biznis zajednice, u cilju stvaranja preduslova za kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno intenzivnije raditi na razvoju ekonomske saradnje dvije države, te da ima mnogo prostora za još uspješnije djelovanje.

Najavljena je i organizacija poslovnog foruma privrednika dvije države, koji će biti održan krajem godine u Luksemburgu.

U radu sastanka učestvovale su i Anastasia Khaytul, izvršna direktorica Artec 3D, te Jelena Adžić, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose Privredne komore.