You are here

Brojna područja za snažnu saradnju sa rumunskim privrednicima

24/09/2021

Crna Gora i Rumunija mogu intenzivirati ekonomsku saradnju naročito u sektorima građevine, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, ocijenjeno je 24. septembra 2021. godine tokom sastanka potpredsjednika Privredne komore Crne Gore Pavla D. Radovanovića sa predsjednikom Rumunsko-albanske Trgovinske komore Ciprianom Dediuom i predstavnicima njihovih kompanija-članica.

U radu sastanka učestvovao je ambasador Rumunije Nj. E. Matei Viorel Ardeleanu.

Potpredsjednik Radovanović istakao je veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Ambasadom Rumunije koja je rezultirala brojnim sastancima sa privrednicima te države u prethodnom periodu. Naglasio je da Privredna komora predstavlja pravu adresu za povezivanje inostranih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

- Mnogo je područja u kojim možemo unaprijediti saradnju sa rumunskim privrednicima. Naše IT kompanije su veoma kvalitetne i realizuju projekte ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Turizam je jedna od ključnih grana za crnogorsku privredu i pozivamo rumunske turiste da uživaju u ljepotama našeg primorja, planina, nacionalnih parkova – rekao je Radovanović, dodajući da su pred Crnom Gorom značajni projekti, pa je pozvao rumunske privrednike da se informišu o mogućnostima učešća u njihovoj realizaciji.

Predsjednik Rumunsko-albanske Trgovinske komore Ciprian Dediu kazao je da u Podgorici predvodi delegaciju ICT, građevinskih i kompanija koje se bave realizacijom projekata u oblasti zaštite životne sredine, te da takođe želi da predstavi digitalnu platformu koja omogućava rad privrednih komora u virtualnom okruženju. U delegaciji su, prema njegovim riječima, takođe bili i privrednici zainteresovani da učestvuju u izgradnji željezničke trase između luka Bar i Konstance, što bi značajno doprinijelo unaprijeđenju kontejnerskog transporta.

Tokom skupa, Ramona-Gabriela Budu iz kompanije MDA Engineering (građevina, hidrogradnja) predstavila je inovativne proizvode za hidro i termoizolaciju, te zaštitu od požara.

Emanuel-Ștefan Marinescu, prorektor Danubius Univerziteta Galate, ukazao je na značaj uspostavljanja saradnje sa crnogorskim univerzitetskim centrima koja bi rezultirala razmjenom studenata u okviru Erasmus projekta, sticanjem novih znanja kao dobre osnove za dodatno jačanje privrednih partnerstava, kao i razvoju tzv. pametnih gradova. Potpredsjednik Radovanović je apostrofirao ulogu Privredne komore u realizaciji brojnih međunarodnih projekata uključujući Erasmus, kao i to da je ova poslovna asocijacija vrlo aktivna u promociji i realizaciji programa dualnog i obrazovanja kadrova za deficitarna zanimanja.

Učesnike su pozdravili i predstavnici Ambasade Rumunije u Tirani.

U radu sastanka učestvovali su sekretar Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Balša Rakčević i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose Jelena Adžić.