You are here

Nastupom na Svjetskoj izložbi privlačimo turiste i investitore

12/06/2015

Nastup na svjetskoj izložbi EXPO Milano 2015 trebalo bi da doprinese boljoj prepoznatljivosti naše zemlje, privlačenju turista i investitora, kazao je u intervjuu Glasniku generalni komesar Crne Gore na EXPO-u Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore.

Glasnik: EXPO 2015 otvoren je 1. maja u Milanu. Prenesite nam Vaše utiske o prvom mjesecu svjetske izložbe na kojoj se predstavlja 145 zemalja.

I. Saveljić: Nakon više od dvije godine intenzivnih priprema nastupa Crne Gore na EXPO-u, naš paviljon je otvoren 1. maja, baš kada i Izložba.
U skladu sa zaključkom Vlade, koja je potvrdila učešće Crne Gore na EXPO-u još 2011 godine, Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa državnim organima, sprovodi aktivnosti oko predstavljanja zemlje na najreprezentativnoj svjetskoj izložbi, koja se održava pod sloganom „Hraniti planetu. Energija za život” i realizacije ovog izuzetno važne prezentacije naše države.
Poslove pripreme do otvaranja posebne Kancelarije za te namjene vodila je Privredna komora Crne Gore. Nakon otvaranja Kancelarije, Komora je nastavila punu podršku ovom projektu. Prema odluci Vlade, jedan broj zaposlenih iz Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem, kao i iz ministarstava održivog razvoja i turizma, vanjskih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te kulture, uključio se u aktivnosti priprema početkom tekuće godine. Organizacioni odbor, kojim je predsjedavao potpredsjednik Vlade, a činili su ga resorni ministri i predsjednik Komore, pratio je dinamiku i kvalitet pripremnih radnji.
Angažovani za rad u paviljonu započeli su 15. aprila aktivnosti u Milanu. Budući da je organizator bio spreman da nam stavi na raspolaganje naš radni prostor unutar EXPO-a tek nakon otvaranja Izložbe, počasni konzul Crne Gore u Milanu, gospođa Doli Predović Todorović nam je pružila kompletnu podršku ustupajući nam svoje poslovne prostorije na korišćenje. Ovim putem želim da joj iskažem veliku zahvalnost na izuzetnoj pomoći i gostoprimstvu.
Otvaranju Izložbe prisustvovao je potpredsjednik Vlade za ekonomske sistem, koji je kako sam i naveo predsjedavao Organizacionim odborom. On je tim povodom imao susrete sa brojnim visokim zvaničnicima kako Italije, tako i zemalja učesnica EXPO-a.
Za prvih mjesec dana Paviljon je posjetilo više od 20.000 gostiju što svakako nije mali broj.
Sve učesnice, njih 145, zaista su se potrudile da predstave najbolje što imaju, a u skladu sa temom „Hraniti planetu. Energija za život” i velika je konkurencija u privlačenju posjetilaca.
Manifestacija ovog nivoa svakako nudi i mogućnost za brojne bilateralne susrete izmedju predstavnika država učesnica, što je još jedan način da pružimo više informacija o onome što Crna Gora jeste i što nudi u svim sferama.

Glasnik: Približite našim čitaocima crnogorski paviljon na EXPO 2015. Da li su ispunjena Vaša očekivanja kada je riječ o realizaciji projektnog zadatka koji je osmislio arhitekta Marko Brajović? Kakav utisak crnogorski paviljon ostavlja na posjetioce?

I. Saveljić: Enterijer crnogorskog paviljona je rad arhitekte iz Brazila Marka Brajovića, za koji je osnov bila sadržina Tematske izjave našeg nastupa, kao fundamentalnog dokumenta kojim se opisuje učešće na ovoj svjetskoj izložbi. On je spoj crnogorske tradicije i savremenih tehnologija, te predstavlja Crnu Goru kao zemlju velikih mogućnosti, ljepote i savremenog razvoja. Uostalom, naš moto nastupa je „Mala zemlja velikih mogućnosti”.
Centralno mjesto paviljona je modifikovano gumno, odnosno krug. Gumno simboliše važno mjesto okupljanja u našoj istoriji, gdje se vode razgovori i oko ognjišta priprema hrana, te na svojevrstan način potencira jedinstvo crnogorske porodice. Otvorenost tog kruga u postavci našeg paviljona predstavlja crnogorsko gostoprimstvo, jednu od prepoznatljivih karakteristika našeg naroda. Kako je to i napisano u prilogu autora paviljona, krug je apstrakcija kuće, gdje se prima gost, pozvani i nepozvani, namjerni i nenamjerni, a to je oduvijek bilo i jeste mjerilo crnogorske časti i dostojanstva. Istovremeno, on predstavlja i strukturu našeg nacionalnog plesa.
Jedan dio gumna je interaktivni sto na kojem posjetioci mogu, uz pomoć savremene tehnologije, saznati više o svim područjima Crne Gore, kao i o hrani koja je karakteristična za njih.
Poseban aspekat paviljona je predstavljanje prirodnih ljepota Crne Gore. Svodovi paviljona izrađeni su od vune tako da predstavljaju crnogorski reljef kroz prikaz Durmitora koji se reflektuje u Crnom jezeru, odnosno u ogledalu na podu. Pomoću svjetlosnih efektata, planina mijenja boje kreirajući različite atmosfere u paviljonu, što simbolizuje smjenjivanje godišnjih doba.
Zidovi paviljona u skladu su sa temom izložbe. Osmišljeni su tako da simbolizuju rast vinove loze i proizvodnju vina, te čine dio paviljona u kojem se prodaju i promovišu različiti crnogorski suveniri.
Na velikom video zidu emituje se 15-minutni film o Crnoj Gori, koji predstavlja kompilaciju kadrova iz tri materijala trajanja od oko 100 sati, koji su nam ljubazno ustupili MAPA, AMC i Milan Karadžić. Muzika za ovaj film posebno je rađena i djelo je Vladimira Maraša, crnogorskog autora.
Takođe, u paviljonu je stalna postavka radova savremenih crnogorskih slikara, koje je odabrala istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, a ustupio ih je Narodni muzej. Ovo svakako daje posebnu ljepotu našem paviljonu.
Da zaključim, projekat zaokružuje suštinske elemente naše tradicije i kroz umjetnički i arhitektonski prefinjen dizajn prezentuje ideju savremene Crne Gore i njenu ponudu koja u mnogim aspektima zavređuje pažnju.

Glasnik: Obilježen je i Nacionalni dan Crne Gore na EXPO-u, 21. maja. Kakve su Vaše i impresije posjetilaca ove svečanosti. Koje su još aktivnosti predviđene u našem paviljonu do kraja izložbe?

I. Saveljić: Nacionalni dan svakako predstavlja najznačajniju promociju i svečanost zemlje tokom trajanja EXPO-a. Obilježen je 21. maja na Dan naše nezavisnosti, čime je sve dobilo dodatni svečarski karakter. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je domaćin ovog događaja, kojem su prisustvovali brojni italijanski i EXPO zvaničnici, ministri u Vladi, predsjednik Privredne komore Crne Gore, privrednici, predstavnici crnogorskih opština i drugi.
Posjetioci su tog dana bili u prilici da uživaju u koncertima svjetski poznatog crnogorskog gitariste Miloša Karadglića, te instrumentaliste Vladimira Maraša, njegovog benda te gostiju.
Obilježevanje dana Crne Gore, počev od podizanja naše zastave na EXPO-u, pa do završnice programa, izazvalo je veliku pažnju kako brojnih posjetilaca, tako i predstavnika, prije svega italijanskih medija.
Nakon ove manifestacije, ponudu je predstavila Nacionalna turistička organizacija, koja je za zvanice i posjetioce Paviljona, te Biomediteranskog klastera čiji smo dio, osim promotivne turističke ponude pripremila i bogat kulturni program, te degustaciju nekoliko crnogorskih specijaliteta. Predstavila se i TO Budva, stavljajući akcenat na promociju Sea dance festivala.
Planirano je da svoj program i ponudu gostima EXPO-a predstave i druge turističke organizacije, kao i kompanije koje realizuju velike projekte u Crnoj Gori. Tako će Luštica Development, uz čiju smo podršku realizovali koncert Miloša Kardaglića, prezentovati projekat Luštica Bay.
Naravno, planirano je i još događaja kojima ćemo pokušati da predstavimo turističku, kulturnu i drugu ponudu, naše zemlje. Svakako, EXPO će biti prilika i za organizovanje poslovnih susreta u koordinaciji prije svega Privredne komora Crne Gore i Privredne komora Milana.

Glasnik: Kakve efekte priželjkujete od učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Milanu?

I. Saveljić: Univerzalna izložba EXPO ima namjeru da predstavi u okviru zadate teme, a i nešto šire najbolje što zemlja učesnica ima i nudi, a čime se može privući interesovanje investitora, turista i drugih struktura. Naš paviljon dnevno u prosjeku posjeti oko 1.200 gostiju. Među njima ima onih koji znaju puno o Crnoj Gori, njenoj istoriiji, kulturi i aktuelnom trenutku, te posjetilaca koji u paviljonu dobijaju prva saznanja o našoj zemlji, uz pomoć informatora - crnogorskih studenata u Italiji.
Gosti, naime, postavljaju brojna pitanja u namjeri da saznaju više o nama i izražavaju zadovoljstvo strukturom i enterijeriom paviljona, kao i predivnim filmom koji se tokom dana projektuje na video zidu. Interesovanje je velikom i za promotivne materijale koje su pripremili Ministarstvo održivog razvoja i turizma, NTO i lokalne turističke organizacija. O tome najbolje svjedoči podatak da je za mjesec dana nastupa podijeljeno propagandnog materijala u koIičini koja je planirana za čitavo trajanje Izložbe.

Glasnik: Crnogorski paviljon je dio Biomediteranskog klastera u kojem je još 11 zemalja. Recite nam nešto o ovom klasteru, te da li postoji saradnja između njegovih članica. Da li ova izložba može biti impuls da se takva saradnja unaprijedi?

I. Saveljić: Već tokom pripremnog perioda, zemlje koje se predstavljaju na Biomediteranskom klasteri su razvile intenzivnu komunikaciju i saradnju, čemu je posebno doprinio organizator – klaster regiona Sicilija. Zahvaljujući tim aktivnostima, pripremili smo uspješan nastup i dogovorili mogućnosti korišćenja zajedničkih prostora unutar klastera.
Sa Republikom Srbijom smo već unutar klastera realizovali zapaženu promotivnu akciju, a namjera je da slično radimo i sa drugima.
Izložbe ovako visokog nivoa svakako predstavljaju posebnu priliku za unapređivanje saradnje na svim poljima među zemljama izlagačima.
U svakom slučaju, za očekivati je da zahvaljujući nastupu na EXPO-u doprinesemo boljoj prepoznatljivosti Crne Gore, koja bi trebala da rezultira povećanjem broja turista.

Best Sneakers | nike lunarglide 2 wolf grey metallic gold black CV8122-006 Release Date Info , Fitforhealth