You are here

Radionica - Uslužni sektor i CEFTA: Šta predviđa CEFTA Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama

26/04/2022

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na hibridnu radionicu na temu Uslužni sektor i CEFTA: Šta predviđa CEFTA Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama, koja će se održati 4. maja u 10 časova.

Zajedničko regionalno tržište, nastalo u okviru Berlinskog procesa i Evropskog ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, ima za cilj da unaprijedi kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala. U okviru četvrogodišnjeg akcionog plana koji je usvojen na sastanku lidera regiona u Sofiji, predvidjeno je dodatno olakšavanje trgovine uslugama, kao aktivnosti predviđenih CEFTA Dodatnim protokolom 6 o trgovini uslugama.

Dodatni protokol 6 je stupio na snagu u januaru 2021. godine, a potvrđen je od strane Skupštine Crne Gore na sjednici održanoj u decembru 2021. godine. Protokol je proširio princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e i na uslužni sektor, a ima za cilj da omogući razvoj uslužnih djelatnosti van ograničenja domaćih tržišta. Pored postojećih, Protokol predviđa i nove mehanizme za olakšavanje trgovine, poput ukidanja radnih dozvola za pojedine kategorije fizičkih lica iz CEFTA strana, priznavanja licenci i dozvola kompanijama na svim CEFTA tržištima, olakšavanja elektonske trgovine  i dr.

Cilj ove radionice jeste da doprinese boljem razumijevanju koristi koje obezbjeđuje Dodatni protokol 6, kao i inicijativa koje poizilaze iz Protokola kako bi se dodatno olakšalo poslovanje uslužnog sektora. U intereaktivnoj diskusiji sa predstavnikom CEFTA Sekretarijata, cilj nam je da identifikujemo potencijalne probleme, kao i načine kako da se oni preduprijede ili riješe.

Radionica se održava u hibridnom formatu, te se događaju može prisustvovati u Velikoj sali Privredne komore Crne Gore prijavom na mail vtomic@pkcg.org ili putem Zoom platforme, registracijom na https://us06web.zoom.us/j/82233702648?pwd=eXoyaGs0dFplQkk5VGZqQjVybHIvZz09

Meeting ID: 822 3370 2648; Passcode: 650674

Registraciju je potrebno izvršiti najkasnije do utorka, 3. maja 2022.

Agenda

10:00           Pozdravni govori

  • Pavle Radovanović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore
  • Jelena Janković Kostić, Generalna direktorica za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore

10:15           Usluge privrednih komora za dalje približavanje privreda Zapadnog Balkana

  • Balša Ćulafić, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana

10:30           Dodatni protokol 6 danas: Usvojili smo i šta sad?

  • Zdravko Ilić, ekspert za trgovinu uslugama, CEFTA Sekretarijat

11:15           Dodatni protokol 6 sjutra: U službi Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana

  • Zdravko Ilić, ekspert za trgovinu uslugama, CEFTA Sekretarijat

11:45          Pitanja i odgovori

12:15          Koktel posluženje 


We recommend