You are here

Privrednici o izmjenama Zakona o planiranju i izgradnji objekata

10/02/2020

Radni sastanak o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji objekata organizovan je 10. februara 2020. godine u Privrednoj komori Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici MORT-a, članovi Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore, kao i privrednici koji su dostavili pisane komentare ne tekst Predloga zakona.

Sastanak su vodili potpredsjednik Komore Danilo Gvozdenović, državna sekretarka u MORT Dragana Čenić i predsjednik OU građevinarstva i industrije građevinskih materijala Mile Gujić.

U fokusu su bili: donošenje prostornog i plana generalne regulacije Crne Gore i planiranje prostora do tada; izdavanje licenci za privredne subjekte - vođenje registara; složeni inženjerski objekti; komunalno opremanje građevinskog zemljišta; državne smjernice razvoja arhitekture; funkcionisanje elektronske komunikacije sa javnom upravom, upotreba Geoportala i zajednički registri planske dokumentacije Ministarstva - format čuvanja registara planske dokumentacije, zbog mogućnosti daljeg korištenja; produžetak roka za legalizaciju i mogućnost pojednostavljenja procedura; registar podzemne infrastrukture, za potrebe planiranja, projektovanja i izgradnje (npr. telekomunikacije često ugrožene prilikom izvođenja građevinskih radova), te druge teme od značaja za privredu.

Pored državne sekretarke Čenić, u ime Ministarstva su govorili Marina Izgarević, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora, Tatjana Vujošević generalna direktorica Direktorata za građevinarstvo, Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Dragan Vuković, glavni državni arhitekta. Predstavnici predlagača prezetovali su brojne novine koje predviđaju izmjene i dopune Zakona donijetog 2017. godine, a koje će, između ostalog, doprinijeti ubrzavanju procedura u ovoj oblasti, te rješavanju nedoumica u vezi sa nadležnošću inspekcija. Predlogom izmjena su velikim dijelom prihvaćene sugestije Privredne komore, istaknute tokom prethodnog perioda, a i na decembarskom sastanku privrednika sa predsjednikom Vlade u Komori.

Uslijedila je stručna rasprava tokom koje su govorili Biljana Darmanović iz kompanije „Čelebić“, Miodrag Maraš, Montplan, Mladen Vuksanović, Centar za arhitekturu i urbanizam, Vojin Katnić, Čistoća Podgorica, Goran Jevrić, Regionalni vodovod „Crnogorsko Primorje“, Goran Šćepanović, Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu, Ivan Ševaljević, Geotehnics, Jovana Novaković, Crnogorski Telekom, Mladen Bajković, ETG Grupa, Ružica Bulatović i Blagota Radović, Zetagradnja, Zoran Marković, Ericsson, koji su obrazložili predloge njihovih kompanija u pravcu unapređenja navedenog akta.

Na sastanku je zaključeno da će privrednici 12. februara preko Komore u pisanoj formi poslati Ministarstvu objedinjene preporuke u pravcu izmjena pomenutog Zakona.

jordan Sneakers | 【国内4月24日発売予定】ナイキ ウィメンズ エア アクア リフト 全2色 - スニーカーウォーズ